Langattomat verkot (WLAN)

LUT langaton verkko on käytettävissä ainoastaan LABin AD-verkossa olevilla laitteilla. Henkilökunnan laitteet päätyvät henkilökunta verkkoon ja opetuksen laitteet opetusverkkoon, mutta verkon nimi on sama. LUT verkkoa ei voi käyttää henkilökohtaisilla laitteilla.

Eduroam langaton verkko on tarkoitettu opiskelijoiden ja henkilökunnan BYOD laitteiden käyttöön ja siihen voi kirjautua käyttäen LAB sähköpostiosoitetta ja sen salasanaa. Eduroam käyttäjät päätyvät BYOD/vierailja verkkoon.

Eduroam_legacy -verkko on tarkoitettu vanhemmille laitteille, joissa ei ole tukea 5GHz:n taajuudelle (802.11a) tai laite ei jostain muusta syystä tue kunnolla uusimpia langattomien verkkojen tekniikoita. Eduroam_legacy on muuten samanlainen kuin eduroam-verkko mutta verkon nopeus on hitaampi. Tämä erottelu on tehty sen vuoksi, ettei muutama verkossa oleva hitaampi laite hidastaisi kaikkien käyttäjien nopeuksia. Jos siis et laitteellasi näe eduroam-verkkoa niin voit käyttää eduroam_legacy-verkkoa sen sijaan.

Eduroam verkon automaatisen asetustiedoston eri käyttöjärjestelmille ja laitteille löydät osoitteesta cat.eduroam.org . Muista valita kotiorganisaatioksi LAB-ammattikorkeakoulu.

Langaton vierailijaverkko (WLAN)

Käytössä on myös langaton vierailijaverkko. Vierailijaverkon nimi on LUTGuest ja kun liityt siihen selain avaan automaattisesti kirjautumissivun. Jos sinulla ei ole vierailijaverkon tunnuksia, voit luoda ne klikkaamalla kirjautumissivun alalaidassa olevaa linkkiä "Or register for guest access". Tunnus on voimassa seuraavat 24 tuntia. Kun olet rekisteröitynyt saat tunnukset tekstiviestinä puhelimeesi.

HUOMIOITAVAA, Apple laitteet (iPhone, iPad ja MAC) eivät automaattisesti käynnistä internet selainta, joten sinun täytyy itse käynnistää internet selain ja avata sivusto guest.lut.fi rekisteröintiä varten.

Langallinen verkko (LAN)

Verkko tunnistaa automaattisesti, jos työasemasi on LABin AD:ssa oleva laite. Jos laite on henkilökunnan laite, se menee henkilökunta verkkoon. Jos laite on esimerkiksi luokkatietokone niin se menee opetusverkkoon.

Henkilökunnan ja opiskelijoiden omat BYOD-laitteet puolestaan päätyvät BYOD/vierailijaverkkoon.

On tärkeää huomioida, että henkilökunta koneita ei saa lainata opiskelijoille, koska verkosta on laajemmat pääsyt eri järjestelmiin.

M19-tiloissa ei siis ole merkitystä mihin verkkopistokkeeseen tietokoneensa kytkee vaan aina saa samat palvelut sijainnista riippumatta (poikkeuksena ICT-labratilat, joissa on käytössä labraverkkoa).

Lisätietoja löytyy Respasta:

  • Miten liityn langattomaan verkkoon?
  • Miten poistan langattoman verkon profiilin?
Sulje valikko